In dit blog zullen we ingaan op de zuiveringstechniek coagulatie. We gaan in op de volgende thema’s wat is coagulatie, hoe werkt coagulatie, wat zijn de voordelen en nadelen van coagulatie en wat kan men eigenlijk verwijderen via coagulatie.
“Via coagulatie kan mendiverse kleine deeltjes verwijderen”
Om coagulatie te begrijpen is het belangrijk om te weten wat een colloïde is en wat coagulatie is. Coagulatie is bij waterzuivering het destabiliseren van colloïdale deeltjes door hun lading te neutraliseren met een toegevoegde chemische stof, een zogenoemdecoagulant.
Een colloïde is een heel klein deeltje dat wel iets groter is dan een molecuul en een diameter heefttussen de 1 en de 1000 nanometer. Deze deeltjes kunnen vast, vloeibaarof gasvormig zijn. Een colloïdaal systeem waarbij de deeltjes vast zijn en het medium vloeibaar is, of andere gezegd een colloïdale suspensie, bevindt zich in een toestand die het midden houdt tussen een oplossing en een neerslag. Deze deeltjes zijn dus vaak lastig te verwijderen.
VOOR INFORMATIE OVER MEERDERE ZUIVERINGSTECHNIEKEN, CLICK HIER OM ONZE GRATIS TOOL TE GEBRUIKEN
Bij coagulatie gaat het omhet destabiliseren van colloïdale deeltjes door het toevoegen van chemicaliën. Hierdoor zullen deze deeltjes samen klonteren (door van der Waals krachten) tot grotere agglomeraten (deeltjes of vlokken).
Er wordt in de waterindustrie bijvoorbeeld een coagulatiemiddel zoals FeCl3 gebruikt samen met het te behandelen water, de FeCl3 zorgt ervoor dat het proces van coagulatie in een filter of vat plaats kan vinden. Vaak wordt ernog een andere zuiveringstechniek toegepast om de gevormde deeltjes te verwijderen, de deeltjes bezinken of gaan drijven in het water. Bezinkte deeltjes verwijderen gaat meestal via sedimentatie en de drijvende deeltjes verwijderen via flotatie, of het water gaat over een filter en spreek men van filtratie. Inmenging van een coagulant dient zo snel mogelijkplaats te vinden voor een effectieve werking. Hoge kortstondige mengenergie is hierbij een vereiste. (De vlokvorming (deeltjesvorming) dient echter bij een lage mengenergie plaats te vinden).
Belangrijk bij het toepassen van coagulatie is bepalen van de juiste coagulant, de optimale pH-waarde, de juiste dosering. Voor het bepalen hiervan worden in de praktijktesten uitgevoerd, deze testen worden Jar-testen genoemd.
Via coagulatie kan men diverse kleine deeltjes verwijderen zoals, fosfaten (orto en totaal P), humus-en fulvinezuren. Daarnaast kan met ook vetten, koolhydraten, eiwitten, micro-organismenen (zware) metalen reduceren. Coagulatie wordt toepast in onder andere dedrinkwater, textiel, waterzuivering, voeding, en metaalbehandeling industrie.
In dit blog zijn we ingegaan op de basis van de zuiveringstechniek coagulatie. We zijn ingegaan op de volgende thema’s wat is coagulatie, hoe werkt coagulatie, wat zijn de voordelen en nadelen van coagulatie en wat kan men eigenlijk verwijderen via coagulatie. Lees ook onze andere en toekomstige blogs over diverse zuiveringstechnieken.