In dit blogzullen we ingaan op de basis van snelle en langzame zandfiltratie. We gaan in op de volgendethema’s wat is zandfiltratie, hoe werkt zandfiltratie, wat zijn de verschillen tussen snelle en langzame zandfiltratie, wat zijn de voordelen en nadelen van eenzandfilter en wat kan men eigenlijk verwijderen met zandfiltratie.
VOOR INFORMATIE OVER MEERDERE ZUIVERINGSTECHNIEKEN, CLICK HIER OM ONZE GRATIS TOOL TE GEBRUIKEN
Een zandfilter is, zoals men zou verwachten bij deze naam, een filter dat gevuld is met zand. In een zandfilter zit zand van verschillende deeltjesgrootte en onderaan een zandfilter zit een poreuze dubbele bodem (collector). Zandfilters kan men hebben van zeer groot tot klein afhankelijk van het debiet aan vloeistof (meestal water) dat door dit filter gaat. Het zand zit vaak in een filter van staal, kunststof of beton.
Een zandfilter werkt op een manier waarbij het water van boven naar onder door een zandbed stroomt, hierbij wordt zand van een bepaalde deeltjesgrote gebruikt. De deeltjesgrote van het zand is afhankelijk van wat men uit het water wil verwijderen, vaak ziet men ook dat er verschillende lagen worden gebruikt met verschillende deeltjesgrootte om diverse zwevende deeltjes te verwijderen. In het zandbed ontstaat een poreuze laag die zorgt voor de werking van het filter.
De verwijderde deeltjeszullen in de bovenste laag van een zandfilter accumuleren en na verloop vantijd zal er meer druk nodig zijn om het water door het zandfilter te krijgen. Om te voorkomen dat een filter verstopt raakt zal men na verloop van tijd een zandfilter terug moeten spoelen waarbij de te verwijderen deeltjes uit het filter gespoeld worden en het filter weer opnieuw gebruikt kan worden. Dit terugspoelen doet men door de stroomrichting van het water om te keren.
Het verschil tussen snelle en langzame zandfiltratie is dat bij een langzaam zandfilter, naast de mechanische manier van verwijderen, ook op een biologische wijze organischmateriaal afgebroken wordt, dit komt omdat er zich een biomassa in het filtervormt. Een langzaam zandfilter kan men niet terugspoelen omdat men dan de biomassa uit het filter spoelt en deze dan zijn biologische werking verliest.
Met zandfiltratie kan men onder andere het volgende verwijderen; vast zwevende deeltjes, slib, insecten, zaadjes,neergeslagen ijzer en mangaan deeltjes. Dit wordt verwijderd uit bijvoorbeeld oppervlaktewater, koelwater, afvalwater, proceswater, zwembadwater en drinkwater
In dit blog zijn we ingegaan op de basis van zandfiltratie (snelle en langzame zandfiltratie). We zijn hier ingegaan op de volgende punten, wat is zandfiltratie, hoe werkt zandfiltratie, wat zijn de verschillen tussen snelle en langzame zandfiltratie, wat zijn de voordelen en nadelen van een zandfilter en wat kan men eigenlijk verwijderen met een zandfilter. Lees ook onze andere en toekomstige blogs over diverse zuiveringstechnieken.