In dit blog zullen we ingaan op de zuiveringstechniek ionenwisselaars. We gaan in op de volgende thema’s, wat is een ionenwisselaar, hoe werkt een ionenwisselaar, wat zijn de voordelen en nadelen van ionenwisselaars en wat kan men eigenlijk verwijderen met ionenwisselaars en waaruit kan dit.
VOOR INFORMATIE OVER MEERDERE ZUIVERINGSTECHNIEKEN, CLICK HIER OM ONZE GRATIS TOOL TE GEBRUIKEN
Ionenwisselaars (IEX) zijn bolletjes van gesulfoneerde kunsthars die ongewenste ionen uit eenvloeistof (normaal gesproken water bijvoorbeeld; proceswater, condensaatwater, zwembadwater) kunnen verwijderen door ze uit te wisselen tegen andere ionen diezich in de kunsthars bevinden. De vloeistof wordt hierbij over een metbolletjes ionenwisselaarhars gevulde kolom gegoten. De bolletjes zijn een vastestof, en dit wordt ook vaak een hars of adsorbens genoemd.
Er zijn overigens ook nog non-ionisch harsen, deze zijn instaat om bijvoorbeeld organischeverontreinigingen als tri-chlooretheen en tetra-chlooretheen te verwijderen.
Een ionenwisselaar werkt op basis van uitwisseling van ionen (zoals de naam al zegt).Een klein beetje achtergrondinformatie over wat een ion is; een ion is een elektrischgeladen atoom of molecuul dat in bijvoorbeeld water aanwezig is als K+ Na+,CA2+ of Cl-, positieve ionen noemt men kationen en negatieve ionen anionen. Wilmen negatieve ionen verwijderen dan neemt men een anionwisselaar, wil menpositieve ionen verwijderen dan kan men een kationen wisselaar gebruiken.In sommige gevallen kan men beide in één systeem doen dit noemt men een mixed bed(mengbedsysteem).
Na verloop vantijd is een ionenwisselaar verzadigd, deze kan met een regeneratiemiddel geregenereerdworden, meestal is dit een zuur of een base.
De harsdeeltjes hebbenvaak een uniforme deeltjesgrootte. Een uniforme deeltjesgrote heeft een aantalvoordelen ten opzichte van een grote spreiding van de deeltjesgrote van de harsdeeltjes.Voordelen zijn onder andere; een betere waterkwaliteit, betere scheiding ingelaagde bedden en mengbedden, hogere efficiëntie en een grotere mechanischestabiliteit.
Met een ionenwisselaar kan men kationen (bijvoorbeeld, K+, Na+, CA2+, Fe3+, Cu2+, Mg+)en anionen (bijvoorbeeld Cl-, SO3 2-, NO3-, CO3 2-) verwijderen uit onderandere drinkwater, bronwater proceswater en condensaatwater.
In dit blog hebben we een basiskennis gegeven over de betekenis en werking van de zuiveringstechniek ionenwisselaar, we zijn hier ingegaan op wat is een ionenwisselaar, hoe werkt een ionenwisselaar, wat zijn de voor en nadelen van ionenwisselaars en wat kan men verwijderen met een ionenwisselaar en uit wat voor soort vloeistof kan dit. Lees ook onze andere en toekomstige blogs over diverse zuiveringstechnieken.