Zuiveringstechnieken.nl

E-nummers - Opinie blog

De redactie • 2 april 2019

 

Zuiveringstechniekenworden toegepast in diverse industrieën zoals bijvoorbeeld in de levensmiddelenindustrie.Diverse voedingsadditieven worden gezuiverd met verschillende technieken, veelvoedingsadditieven krijgen een nummer en dat zijn E-nummers. Over E-nummers isveel gezegd en geschreven vandaar dit opinie blog.

 

 VOOR INFORMATIE OVER MEERDERE ZUIVERINGSTECHNIEKEN, CLICK HIER OM ONZE GRATIS TOOL TE GEBRUIKEN

 

Zijn E-nummersslecht voor je? Ga je dood aan E-nummers? Zijn E-nummers een samenzwering vanoverheid en multinationals om de mensheid onder controle te brengen? Hetantwoord van sommige mensen is op alles hiervan ja, alleen als je dan vraagtwaarom zijn E-nummers slecht dan krijg je vaak een ongefundeerde mening, of zeworden zelfs boos. Reden genoeg om zelf eens wat antwoorden te zoeken op dezevragen. Via dit E-nummer blog gaan we wat dieper in over hoe slecht of goedE-nummers zijn.

 

Blog content

 

  • Watzijn E-nummers precies?
  • Watvoor soorten E-nummers zijn er?
  • Waarvoorworden E-nummers gebruikt en wat is het nut van E-nummers?
  • WordenE-nummers getest en waarop worden E-nummers getest?
  • Conclusieover E-nummers?
  • Bronvermeldingen

 

Wat zijn E-Nummers precies?

 

Volgens de websitevan de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit (VWA) zijn E-nummers stoffen ofadditieven die aan een voedingsmiddel worden toegevoegd om ervoor te zorgen dateigenschappen als kleur, geur en smaak bewaard blijven tot het moment vanconsumptie. Deze additieven worden aangeduid met een E-nummer indien ze goedgekeurd zijn door verschillende instanties. E-nummers hebben overigens geenvoedingswaarde wat dan weer positief kan zijn.

 

Wat voor soorten E-nummers zijn er?

 

Via wat zoeken op het internet (bijbronnen die informatief zijn en geen jaknikker websites) komen we uiteindelijkop de website van het voedingscentrum en wat blijkt er zijn enorm veelE-nummers die onder te verdelen zijn in diverse groepen; Antiklontermiddelen, antioxidanten,antischuimmiddelen, complexvormers, conserveermiddelen, draagstoffen,drijfgassen, emulgatoren, geleermiddelen, geur- en smaakstoffen, glansmiddelen,kleurstoffen, meelverbeteraars, rijsmiddelen, schuimmiddelen, smaakversterkers,stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, verpakkingsgassen, voedingszuren,vulstoffen, zoetstoffen en zuurteregelaars. Dit zijn dus alleen al 23productgroepen waar ook nog allemaal producten inzitten, er zijn dus honderdenE-nummers.

 

Bovenstaande groepindelingen zijnleuk maar wat misschien nog interessanter is om te kijken of dit natuurlijkeproducten zijn of niet. Je kan hier het volgende zeggen:

 

  1. Somsworden E-nummers gewonnen uit planten, struiken, bomen of dieren (redelijk biologischen natuurlijk zou ik zeggen)
  2. Somsworden genetische gemodificeerde organismen (GMO’s) gebruikt (niet zonatuurlijk of biologisch)
  3. Soms worden E-nummers gewonnen worden uit gesteentes (gewoon uit de natuur, minerale oorsprong)
  4. Somsworden E-nummer kunstmatig gemaakt in een fabriek door stoffen te bewerken.(dit kan hetzelfde molecuul zijn als in de natuur maar niet altijd, zie5.)
  5. E-nummersdie in de natuur niet voorkomen. Voorbeelden zijn de azo-kleurstoffen (E 102, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129, E 151, E 155 en E 180).

 

Er zijn dus diverse groepenE-nummers waar men op verschillende manieren naar kan kijken, het is dus zekerniet allemaal biologisch.

 

Waarvoor worden E-nummers gebruikt en wat is het nut van E-nummers?

 

Dit word eigenlijk al in hetvorige vraagstuk behandeld namelijk de product groepen verraden waar het voorwordt gebruikt: Antiklontermiddelen, antioxidanten, antischuimmiddelen,complexvormers, conserveermiddelen, draagstoffen, drijfgassen, emulgatoren, geleermiddelen,geur- en smaakstoffen, glansmiddelen, kleurstoffen, meelverbeteraars,rijsmiddelen, schuimmiddelen, smaakversterkers, stabilisatoren,verdikkingsmiddelen, verpakkingsgassen, voedingszuren, vulstoffen, zoetstoffenen zuurteregelaars.

 

In hetalgemeen zijn de eigenschap het verbeteren van bijvoorbeeld de kleur, smaak ofhoudbaarheid van voedingsmiddelen.

 

Eveneen voorbeeld, men kan bijvoorbeeld ergens lezen:

 

fytyl-(132 R ,17 S ,18 S )-3-(8-ethyl-132-methoxycarbonyl-2,7,12,18-tetramethyl-13'-oxo-3-vinyl-131-132-17,18-tetrahydrocyclopenta[ at ]porfyrine-17-yl)-propionaat zit in je eten..Dan zouden wij ook wel even schrikken als we dat zouden moeten opeten.

 

Dit is onderdeelvan E140 wat CHLOROFYLEN is en dat is eenplant extract om mee groen te kleuren. Dit is dus een natuurlijk product, maar alsmen naar de chemische naam kijkt is het wel even schrikken. Hier ziet men ookgelijk de reden om E140 of een synoniem van de naam op een etiket te zettengezien er anders een paar A4tjes per product mag worden toegevoegd. (Synoniemenworden overigens vaak gebruikt wegens de slechte naam van E-nummers, dus vaakzie je niet eens dat je E-nummers eet)

 

Worden E-nummers getest en waarop worden E-nummers getest?

 

Op de vraag of E-nummers getestworden is het antwoord ja. Voordat iets een E-nummer genoemd mag worden moet deEuropese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) bepalen of een toevoeging eenE-nummer krijgt. Dit alles gebeurd na uitgebreid onderzoek door deskundigen vanorganisaties als de World Health Organisation (WHO) en het wetenschappelijkbureau van de EFSA. Als de EFSA dan een stof goedkeurt dan geeft de EuropeseCommissie (EC) de toevoeging E-nummer. Een E-nummer is dus goedgekeurd enveilig volgens de Europese Commissie.

 

Per E-nummer worden verschillendetests uitgevoerd om te zien of ze goed zijn en voldoen aan de eisen, dit kan somsbest uitgebreid zijn. Dit alles staat beschreven in: VERORDENING(EU) Nr. 231/2012 VAN DE COMMISSIE van 9 maart 2012 tot vaststelling van despecificaties van de in de bijlagen II en III bij Verordening (EG) nr.1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad opgenomenlevensmiddelenadditieven”. Dit is een 295 paginagroot document met synoniemen, definities,beschrijvingen en tests per E-nummer. (Veel lees plezier)

 

Conclusie over E-nummers, zijn E-nummers slecht?

 

Het belangrijkstevan E-nummers is dat ze getest zijn, goedgekeurd zijn, en waar nodig zullen erdoseringen zijn voor maximale inname of toevoeging. Dit maakt E-nummersveiliger dan niet geteste middelen. Wat twijfel kan men hebben bij de nietnatuurlijke E-nummers gezien ze bijvoorbeeld genetisch gemanipuleerd zijn ofkunstmatig gemaakt zijn, al zijn ook deze producten uitgebreid getest engoedgekeurd.

 

E-nummers zijn zekernuttig want ze kunnen bijvoorbeeld de houdbaarheid van voedingsmiddelenverlengen waardoor er minder weggegooid moet worden. Mijn mening, E-nummersniks mis mee en goed dat ze er zijn, wel denk ik dat sommige E-nummers in detoekomst verboden worden of dat de maximale dosering wordt aangepast simpelwegomdat de testmethodes en inzichten in voedselveiligheid beter zullen worden. Omtot een betere conclusie te komen zou er meer echt onderzoek gedaan moetenworden… maar is dat eigenlijk niet wat de Europese Commissie al voor ons doet?(Maar ja vertrouw je die dan weer is de vraag)

Bronvermeldingen en nuttige websites

 

Lijst van nuttigewebsites en bronnen die we gebruikt hebben voor het E-nummer blog:

 

NederlandseVoedsel en Waren autoriteit (VWA)

 

Voedingscentrum

 

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx

 

EuropeseCommissie (EC)

 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0231&from=EN

 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=celex%3A32012R0231

 

Wikipedia, lijstvan E-nummers

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummers

 

1 april 2024
Optimize filtration efficiency with our Cylindrical Filter Volume Calculator. Calculate volume, empty bed contact time, and velocity effortlessly. Streamline design and enhance performance for water treatment, chemical processing, and more.
8 juli 2023
In the realm of industrial processes, artificial intelligence (AI) has emerged as a powerful force, revolutionizing various sectors by optimizing operations, enhancing efficiency, and streamlining decision-making.
2 januari 2023
Optimize your aquarium's water clarity and pet health with effective purification technology.
Show More
Share by: